Om Fjordgård

OM FJORDGÅRD

Ved å trykke på overskriftene i punktlisten under kommer du til riktig sted på siden:

FAKTA

Fjordgård er ei lita bygd og fiskevær nord på eventyrøya Senja i Senja kommune. Fjordgård har en grunnkrets på 32 km­2 og 141 fastboende, hvorav 30 er barn (jfr. telling høsten 2022). Grunnkretsen omfatter hele Ørnfjorden og hele vestsiden av Øyfjorden, men alle innbyggerne bor samlet i Fjordgård med gangavstand til alle fasiliteter. På vestsiden av Øyfjorden finner vi også de fraflyttede og veiløse bygdene Toften, Øyfjordvær og Breivika.

Fjordgård har egen privat grunnskole, offentlig barnehage, kapell, butikk, café/pub, overnattingsmuligheter, treningsrom og nybygd fiskerihavn (se bilder nederst på siden). Primærnæringen er fiskeri, men det er registrert mange foretak med adresse Fjordgård som viser at de fleste arbeidsføre driver virksomhet innenfor anleggs- og servicebransjen.

Natur

Fjordgård ligger midt i smørøyet av vill og vakker natur, med majestetiske og ikoniske fjell som Barden, Segla, Hesten og Kongeporten mot vest og Øyfjorden mot øst. Kombinasjonen av fjell og fjord har gjort Fjordgård til et eldorado for friluftsinteresserte til alle årstider, og vi har en turistnæring i sterk vekst med mange spennende prosjekter på gang.

Da forsiden i juni-utgaven av National Geographic 2022 ble utstillingsvindu for majestetiske Segla, steg besøkstallene i Fjordgård raskt til 50 000 pluss. Dette har skapt store, prekære behov, men også nye muligheter. Det jobbes derfor nå helhetlig med en besøksstrategi for Fjordgård der både innbyggere, næringsliv og Senja kommune er involvert. Det er også søkt om å få Segla inn på listen over nasjonale turiststier.

TILGJENGELIGHET

Fjordgård er et eget poststed (9388 Fjordgård), med posttjenester i butikk.

Fjordgård har veiforbindelse gjennom den 875 meter lange Ørnfjordtunnelen og den 2284 meter lange Fjordgårdtunnelen. Før Fjordgårdtunnelen kom var veien svært rasutsatt. Nå er veien åpen hele året. Veien går langs fylkesvei 275 som går fra Medfjordbotneidet til Fjordgård. I selve Fjordgård er det kommunale veier.

Kommunesenteret: Finnsnes

Ca 1 times kjøring fra Fjordgård ligger Finnsnes(56km). Finnsnes har status som «barneby» og er en by i vekst. Her finner du alt det du trenger til hverdag og fest + litt til.

Nærmeste større by: Tromsø

For å komme seg til Tromsø kan man velge flere reiseruter:

 • Ferge fra nabobygda Botnhamn og til Brensholmen. Totalt ca 2 timers reise inklusiv ferge og kjøring.
 • Hurtigbåt fra Lysnes (mandag, onsdag og fredag). Totalt ca 1,5 timers reise inklusive buss/bil og hurtigbåt.
 • Kjøre «rundt» via Finnsnes og Nordkjosbotn. Totalt ca 3,5 timers reise.

Nærmeste flyplass

Tromsø eller på Bardufoss (2 timers kjøring unna).

Rutetabeller

FRIVILLIGHET

Frivillighet er viktig i Fjordgård og det finnes flere lag og foreninger som sørger for aktivitet, liv og røre i bygda foruten Senja Montessoriskole og Fjordgård Oppvekst.

Fjordgård IL

Merket til Fjordgård idrettslag fra 1975.

Fjordgård IL er bygdas idrettslag. Idrettslaget står for flere idrettsaktiviteter spesielt rettet mot barn. Gjennom året arrangeres blant annet all-idrett, svømming og skikarusell, samt arrangement som julegrantenning og påskeskirenn. Fjordgård IL er også ansvarlig for flere av fasilitetene i bygda:

 • Slalåmbakken: bakken har ikke heis, men er belyst og har en stor gapahuk nederst i bakken som må serves.
 • Segla tursti: gruslagt vei fra oppstart fra foten av slalåmbakken og opp til Holta der det står en ny gapahuk.
 • Klopping langs turstier etter behov.
 • Lekeparken i sentrum av bygda.
 • Fotballbanen: grusbane.
 • Oppkjøring av skiløyper: idrettslaget jobber aktivt for å få på plass en tråkkemaskin.

UL Fjellheim

UL Fjellheim er bygdas ungdomslag. De er ansvarlig for driften av samfunnshuset og arrangerer blant annet bygdefester, pubkvelder og andre sammenkomster. De har også ansvar for 17. mai arrangementet annet hvert år (2024, 2026 osv). Arrangementene finner stort sett sted i samfunnshuset, men pubkvelder arrangeres også på Senjasundkaia. Samfunnshuset kan leies til private arrangement.

Fjordgård Grendeutvalg

Fjordgård Grendeutvalg skal sammen med befolkningen i Fjordgård sørge for at bygda blir et bedre sted å bo, vokse opp og bli gammel i. Dette innebærer at grendeutvalget:

 • skal være høringsinstans for Senja kommune på vegne av lokalmiljøet i aktuelle saker.
 • skal ivareta lokalmiljøets interesser overfor offentlige myndigheter og i forhold til tiltakshavere som planlegger prosjekter som kan få betydning for lokalmiljøet.
 • skal ta opp saker av allmenn interesse for hele lokalmiljøet. 

Fjordgård Grendeutvalg skal legge spesielt vekt på tiltak for barn og unge, og for nye innbyggere. 

Grendeutvalget har over tid utviklet et friluftsområde ytterst i bygda, «Purkenesvika friluftsområde», som de også forvalter. Området har egen grillhytte, toalett, benker, badestrand og andre fasiliteter. Området brukes fritt av lokalbefolkningen og turister i sommerhalvåret. Vinterstid er området stengt grunnet snøskredfare.